Σχολείο Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας Τακτικού Επιπέδου του ΝΑΤΟ 2021

2021, Σεπτέμβριος 28 - 1:51μμ

Από 13 έως 24 Σεπ 2021 το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης  (ΠΚΕΕΥΕ) διεξήγαγε το Σχολείο «Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας Τακτικού Επιπέδου του ΝΑΤΟ», διάρκειας 2 εβδομάδων. Σκοπός του Σχολείου ήταν η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων για το πώς μια Στρατιωτική Δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να συνεργαστεί με τη Χώρα στην οποία επιχειρεί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τόσο τον τοπικό πληθυσμό όσο και την αποστολή της Δύναμης.

Το Σχολείο το παρακολούθησαν 26 συμμετέχοντες, από 8 χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ισπανία, Αίγυπτο και Μπαγκλαντές). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Σχολείου διδάχθηκαν θεωρητικά αντικείμενα, σχετικά με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις Πολιτικοστρατιωτικές Επιχειρήσεις, την Διεξαγωγή συναντήσεων και Διαπραγματεύσεων, τον ρόλο Ανθρωπιστικών Οργανισμών και το νομικό πλαίσιο σχετικά με την ρόλο των φύλων στην εμπλοκή ένοπλων συγκρούσεων ή κατά τη διάρκεια κρίσεων. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας εκτελέστηκε άσκηση πεδίου, στην οποία εφαρμόστηκαν στην πράξη τα αντικείμενα της πρώτης εβδομάδας. Στην αληθοφάνεια της άσκησης συνέβαλε σημαντικά η συμμετοχή της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς και του Δήμου Κιλκίς.

Η «Πολιτικοστρατιωτική Συνεργασία», αποτελεί μία από τις βασικότερες επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτει το ΝΑΤΟ κατά τα αρχικά στάδια ανάπτυξης της δύναμης και αποτελεί μέρος όλων των τύπων επιχειρήσεων (Ειρηνευτικές, Αντιμετώπιση Κρίσεων κτλ.) που διεξάγει. Κατά τη διεξαγωγή του Σχολείου ήταν παρόν εκπρόσωπος του Κέντρου Αριστείας Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας με έδρα τη Χάγη, ο οποίος αξιολόγησε το Σχολείο σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.